Just another WordPress.com site

Feminister pratar gärna om att vi hanterar barn olika och jag håller med, på gruppnivå gör vi det. Det är en förklaring, anser man, till de ”strukturer” vi ser i samhället.  Men hur är det egentligen, vad är hönan och vad är ägget?
Hanterar vi barnen olika på gruppnivå pga att pojkar och flickor är olika på gruppnivå, eller blir pojkar och flickor olika pga könssocialisering?

Det finns saker i samhället som inte har en (tydlig) könskodning. Om teorier kring könssocialisering stämmer skulle dessa (relativt) ”köns-o-kodade” saker fördela sig jämt mellan kön. Är det så?

Låt oss ta nycirkus i barnaåren. Vad tror du?
Är könsfördelning på cirkusskolorna jämn? Om inte vilket kön dominerar?

Hur ser det ut på grennivå, är det jämt eller vilket kön har vanligen barnet  som tränar trapets, trolleri, akrobatik samt jonglering?

Nu vill jag ni gissar.

Alltså gissningar på könsfördelningen(typ 50/50, 30/70) på fem olika punkter:
1. Nycirkus
2. Trapets
3. Trolleri
4. Akrobatik
5. Jonglering

Kommentarer till: "Könssocialisering, hönan eller ägget?" (7)

 1. Jag är usel på att i förväg räkna ut hur saker och ting ser ut. Särskilt med sådana här undersökningar, då det är så svårt att veta vilka faktorer som i slutändan är de som faktiskt är relevanta (eller som ens stämmer).

  I den här videon så diskuterar Elizabeth Warren, utifrån statistik, vad som är medelklassens problem idag. Det som diskuteras när länken börjar är hur det kommer sig att trots att familjer idag har två inkomster så har de mindre mariginaler att spara undan.

  Det intressanta i sammanhanget är hur hon först la fram ett antal faktorer som förklarar att vi spenderar mer nu än förr på något, bara för att när statistiken visar att vi inte alls spenderar mer på det ta upp en ny rad med faktorer som förklarar varför vi inte gör det.

  Om vi nu tittar på någon faktor, t ex akrobatik, så kan man säkerligen förklara varför det är så att akrobatik är dominerat av män på grund av sociala faktorer (de flesta akrobater är män, akrobatik är en väldigt fysisk aktivitet och män uppmuntras från tidig ålder till att vara mer fysiska än kvinnor) och på grund av biologiska faktorer (det är en fysiskt krävande aktivitet och män är i snitt starkare än kvinnor). Samma sak gäller att förklara varför akrobatik är dominerat av kvinnor. Social förklaring: kvinnor gillar innerst inne också fysiska aktiviteter men de får hela tiden höra att vanliga fysiska aktiviteter är manliga. Därför söker de sig istället till akrobatik som inte alls ses som lika manligt då det saknar kampelement. Biologisk förklaring: Akrobatik kräver smidighet, vilket passar kvinnliga muskler bättre än manliga. Dessutom sysslar män hellre med andra fysiska aktiviteter då akrobatik inte har något kampelement.

  Allt som allt så är det svårt att för en lekman räkna ut exakt vad som stämmer, då man dels troligen är dåligt insatt i mänsklig anatomi, dels är dåligt insatt i genusvetenskap och framför allt är dåligt insatt i vad som krävs för akrobatik. Därmed kommer det vara fördomar både om målet och hur väl målet passar män/kvinnor som bestämmer vad man slutligen tror på.

  Men med det sagt så ska jag gissa att i alla fall trollkarlsutbildningen har en övervikt män. Det gissar jag för att alla trollkarlar jag någonsin sett är män.

 2. Here goes: Fördelning flickor – pojkar.

  1. Nycirkus. Runt 50-50.
  2. Trapets. Har mest sett pojkar/män på höga höjder, 30-70.
  3. Trolleri. Hehe, 5-95…
  4. Akrobatik. Tjejer brukar vara överlägsna på gymnastiska övningar, 70-30.
  5. Jonglering. Mest pojkar/män. Att jonglera med motorsågar mm kräver viss dumhet, 30-70.

  Om idolllistan: Bra början! Jag gissade att de tre skulle komma högt upp… 🙂

 3. Skrev den hos mig men skriver här igen där det passar in mer 🙂

  1. 50 / 50
  2. 30 / 70
  3. 70 / 30
  4. 70 / 30

 4. @Ninni vaför inte ha efternamn på dem i Idollistan? Typ det finns en jättefeministisk Tanja också.. 🙂 Fast bara EN pelle i hela världen! 😀

 5. @ Mariel:
  Jag fick iden av kommentaren hos dig:)
  Jag la till en punkt till här.. så kolla igen.

 6. 1. Nycirkus 50 / 50
  2. Trapets 70 / 30
  3. Trolleri 30 / 70
  4. Akrobatik 50 / 50
  5. Jonglering 70 / 30

  okej 🙂

 7. Notera för övrigt att jag hade tänkt att man skulle börja titta 15:50 in i klippet. Det var dit jag länkade, men i och med att youtube-länkar blir till youtube-klipp här så försvann tidsmarkören och videon började därför från början.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: