(Svar till en tweet) Tänk på uttalanden från Myrdal m.fl. om att ”välfärdsstaten är ett nationellt projekt”. Till det lägger du att vi har tagit bort våra nationella gränser och har fri rörlighet inom EU samt en global värld med ökad rörlighet. Vad innebär denna förändring i rörlighet för välfärdsstatens överlevnad och hållbarhet?
Det är inte en fungerande konstruktion att ha en välfärdsstat där man mer eller mindre har svängdörrar till alla som sätter sin fot i landet.
Att välfärdsstat och fri invandring är oförenliga är inte min ”tes”. Det representerar konsensus inom nationalekonomi. Ekonomipristagare som sagt att fri invandring och välfärdsstat är oförenliga inkluderar Milton Friedman, Gunnar Myrdal, Friedrich Hayek, Paul Krugman, James Buchanan och Gary Becker. [Nationalekonom Tino Sanandaji]
SD är – i just denna frågan – gamla S, men förhåller sig till den verklighet vi lever i, i nutid. Det vill säga: för att kompensera för att tillgängligheten till Sverige med dess välfärdsstat tidigare begränsades av nationella gränser behöver medborgarskapslagen förstärkas så den blir mer likt andra länders. Men det har inget med etnicitet att göra, alls! Det är att förhålla sig till verkligheten för att inte i efterhand behöva stå på presskonferens och säga ”vi har varit naiva” när man kraschatlandat med landets hela befolkning – nya så väl som gamla – ombord i planet.
Man kan inte ha kakan och äta upp den. Antingen är man för ett öppet samhällssystem (så som det var för svenskar som emigrerade till USA). Då måste man först montera ner välfärdsstaten och det måste göras i en långsam takt så att medborgarna hinner ställa om eller så har man ett välfärdssystem med gränser. Allt annat är blott politisk naivitet och dömt att misslyckas.
Vi tror på att ett bra och tryggt samhälle är en välfärdsstat med en nationell gemenskap.
—-
Nu upplever jag att du försöker trixa bort bollen genom att ta in en massa andra sakfrågor. Vi är inte sossar, naturligtvis har vi egna åsikter i politiska sakfrågor. Vad gäller vinster i välfärd så är vi mer företagsvänligt parti än S, det är riktigt. Det står inte i motsatsförhållande till en välfärdsstat – tvärtom menar jag att en bra välfärd måste fungera i harmoni med företagsvärlden.
Men låt oss fokusera på det vi diskuterar nu: Svenskt medborgarskap och svensk identitet. Med få undantag (tex den särlagstiftning som våra samer har med bl.a. sameting) så ska naturligtvis alla medborgare ha samma rättigheter o skyldigheter. Där finns en del att göra, tex. skyddas inte alla medborgare av hets mot folkgrupp.
2. Fel. Men att tro att ett pytteland som Sverige kan vara en ”humanitär stormakt” är inget annat än storhetsvansinne. Vi ser idag resultatet av en vansinnig migrationspolitik och i våra förorter har detta varit synligt länge.
Och nej, SD definierar inte vem som har en svensk identitet. Det är något man känner själv. Jag är född i Sverige, jag är svensk medborgare, jag har svenska som modersmål, men jag har inte en svensk identitet och har heller inget intresse av att försöka skaffa mig det. Det är en privatsak. Och det är inget som inte är okej inom SD.
Jag antar att du fått denna felaktiga bild genom medias förvanskning av Söders budskap? Cattasbubbla (som inte är sverigedemokrat) har förklarat detta riktigt bra här.
Ge det tid och du kommer säkert förstå. 🙂
Tack för du tog dig tid. Trevlig helg!
Kommentarer till: "Vad handlar SDs principer om? Hur ska det förstås?" (3)
Jag saknar dig som kunskapsspridare (främst inom genus) lämna åsikterna och fokusera på kunskap det är där du gör mest nytta.
Angående SD generellt så anser jag att i och med media/övriga partier gör allt för att måla ut SD som bruna kommer det inte osannorlikt att söka sig riktigt bruna till SD, lite som en självuppfyllande profetia vilket gör att det är riskabelt att söka sig till dem (Även om jag anser att SD tycks göra ett bra jobb att rensa upp i de egna leden)
Hej Rp!
Angående SD generellt så anser jag att i och med media/övriga partier gör allt för att måla ut SD som bruna kommer det inte osannorlikt att söka sig riktigt bruna till SD, lite som en självuppfyllande profetia vilket gör att det är riskabelt att söka sig till dem
Ja, det är ett moment 22 men det problemet kommer att avta allt eftersom nu. Huvudsaken, för mig, är att SD rensar ut människor vars åsikter jag inte vill förknippas med. Om alla som inte är ”bruna” håller sig borta av rädsla för att ”bruna” eventuellt söker sig dit så blir det ju inte bra … eller hur?
Eftersom partistyrelsen visar handlingskraft i den frågan så är det lugnt, tycker jag. Och jag är aktiv medlem och de jag möter där är vanliga sunda och ansvarsfulla människor. 🙂
Jag saknar dig som kunskapsspridare (främst inom genus) lämna åsikterna och fokusera på kunskap det är där du gör mest nytta.
Oj. Tack för komplimangen.:)
Jag har, av privata orsaker, inte möjlighet att vara ”kunskapsspridare” just nu. Dessa saker (twitter) är inget som behöver ”hur förklarar jag detta pedagogiskt?”-tankearbete därför är det bara så jag är aktiv nu.
Jag känner även att jag står lite i ett vägskäl, där jag funderar på vilken typ av ”kunskapsspridare” jag vill/bör vara. Likaväl som jag kan förklara mina tankar inom genus kan jag förklara tankarna som gjort att jag valde SD. Det handlar absolut inte bara om migrationspolitiken och det är inte en missnöjesröst.
@RP
Du är väl medveten om att Ninni brukar skriva på http://www.genusdebatten.se även om det ibland är långt mellan inläggen. Hennes senaste där var Min son fick ett samtal … | Genusdebatten, vilket i och för sig inte var så mycket om genus (hennes senaste genusinlägg var När karta stämmer med verkligheten | Genusdebatten.