Just another WordPress.com site

Den gyllene bron

Inledning

Jag vill lyfta upp en diskussion som jag har på Genusnytt med signaturen ”Grannen”. Mitt syfte med detta är att jag vill att ni andra jämställdister ska se den. Jag anser att den är viktig för vårt politiska arbete, men sker ”långt bak i en hörna” på genusnytt så risken är att ni andra missar den.

Börja med att läsa diskussionen med start här

Varför gör jag så ni studsar?

Grannen skriver:
Citat 1:

Feminism sedd utifrån är ändå uteslutande faktisk handling, uttalanden och effekter. Just därför är det högintressant att lägga energin på de idéer som har inflytande och slår mot människor.

Citat 2:

Inte nödvändigtvis på ”bra” feminism.

Första citatet: Absolut! Det viktiga är inte att enskilda individer eller feministiska subgrupper har goda intentioner utan vad ”helhetens handlingar” får för konsekvenser. Den effekt som feminismen som helhet får för samhället är det viktiga. Det spelar ingen roll hur väl man kämpar och hur mycket gott man vill åstadkomma. Sitter man på fel tåg hamnar man i fel stad hur gärna den enskilda individen/subgruppen än ville någon annat.

Andra citatet: Jag menar att det måste ske parallellt med ovanstående. Det finns fördomar om oss och dessa fördomar måste vi motarbeta parallellt med kritiken, för då blir vårt budskap till en konstruktiv kritik.
Låter vi bli förblir vi bara ”gnälliga mulliga mansgrisar” i andras ögon.

Grannen skriver:

Förstår vad du menar med mansrollen och ser inga problem med det. Observera dock att det finns stor misstro till de som påstår sig bredda mansrollen där den skapar hinder för män. Feminister använder ständigt sådana argument baserade på sin enögda feministiska föreställningsvärld där hindren de pratar om och lösningarna för att ta sig runt dessa ofta är så surrealistiska och verklighetsfrånvända att man undrar om de går på crack.

Jag vet om att det i vårt läger finns en känslighet för dessa ord(könsroll, problematisering osv. osv.) och jag förstår varför. Dessa ord har använts som piska mot män under lång tid av feminister. Det är pga att jag vet den misstron och vilka känslor det här väcker hos jämställdister som jag valde att ge en ”valium-förklaring i kursivt” här.

Dom har kidnappat orden, vi måste ta dom för att:

 • Tala ett språk som ”goda feminister” förstår. Jag anser att dessa feminister är jämställdister. Vi måste visa dom det, annars gör vi om deras misstag fast tvärtom.
 • Inte människor ”där ute” ska fortsätta att tro
  • att jämställdister blundar för/förnekar den del av genus som är social konstruktion.
  • att vi inte tycker dessa hinder i könsrollerna är viktiga att jobba med eller att vi inte förstår hur dessa hinder i könsrollerna drabbar individer.
  • att vi inte vill göra något annat än att ”gnälla på deras goda arbete”. Vem lyssnar till en ”gnällspik”?
  • att jämställdister är män som inte vill ha en kvinna bredvid sig i maktens korridorer just för att hon är kvinna.
 • Vi behöver själva orden för att kunna kommunicera om och åtgärda dessa hinder. Vi måste fylla dessa ord med en betydelse i jämställdismens synsätt(vilket är mer likt dessa ”goda feministers” synsätt än ni anar). För om vi inte har ord så faller vår möjlighet att kommunicera och det innebär att vår möjlighet för att åtgärda problemen dessa hinder medför för individer elimineras.

Jämställdisten Mattias skrev så här:

För övrigt tror jag du gör dig en otjänst om du använder feminist-retorik (se citatet överst)från ditt tidigare liv i det här forumet. Jag vet att iaf jag studsade en decimeter och det var inte en positiv känsla.

Jag vet alltså om det här och det gör ont i mitt hjärta att ni ska behöva känna så. Men jag kan inte ta ansvar för era känslor hela tiden. Jag hoppas att ni efter detta inlägg, när ni upplever det jobbigt kan tänka ”Ah, nu bygger Ninni på den där gyllene bron igen” och att den tanken kan mildra era känslor.

Att bygga en bro av förståelse

Det sätt jag väljer att agera är för att välkomna varje individ, om det så skulle vara en av medias mest hat-spyende radikalfeminister,  att syna våra budskap, att lyssna och försöka förstå. Jag bjuder upp till ”debattens dans”. Jag vill försöka uppmana varje individ att: ”Syna oss i varje sömn. Gräv i våra källor! Va skeptiska, det är sunt! Lys på oss, vi tål ljuset! Fråga och vi kommer att svara.”

Det jag vill försöka åstadkomma är en bro av förståelse, så att dom ska ge jämställdismen en chans. Om vi inte tillsammans skapar denna bro kommer de fortsätta att vara förblindade av sina fördomar om jämställdismen och därmed samtidigt vara förblindade av bristerna inom feminismen.

Jag vill passa på att igen uppmana er alla, försök att alltid bemöta kommentatörer med respekt även när dom inte förtjänat det. Varje gång vi inte ”vänder andra kinden till”, så är det oss själva vi slår mest på.

Det är så vi skapar en gyllene bron!

PS. Jag kommer vara ganska frånvarande ett tag, kanske helt. Jag är åter i nov.:)

Kommentarer till: "Den gyllene bron" (2)

 1. Ninni,

  jag förstår hur du menar och ditt syfte. Skillnaden mellan oss skulle kunna vara den tid vi varit med på ”den jämställda sidan av saken”. Jag var med i början av debatten på bl a Pelle Billings engelska blogg som var bland de första rösterna för en riktigt jämställdhet. Dialogen bland oss ”jämställdister” i början var mycket förstående och ibland även medhållande till feministernas problem. De HADE trots allt flera problem som män och kvinnor, men framför allt kvinnor, behövde ta tag i. Det behövdes exempelvis starka förebilder för de kvinnor/flickor som ville slåss i det som förr var männens värld. Det vi då vände oss mot var mest uttalanden liknanden ”Män är djur”, ”Män är talibaner” med mera.

  Med tiden har det blivit klart två saker. Först är det klart att man inte strävar efter ”lika” utan ”ju mer desto bättre”. Vilket har fört med sig en flagrant dubbelmoral. För det andra har man givit sig på barnen. Jag kan tåla väldigt mycket personligen för jag kan svara för mig själv – jag är vuxen. Men när de skuldbelägger små, manliga barn så ser jag min framtida son på ett genusdagis och då slår det helt slint i huvudet och jag ser rött. Det har alltid räknats till historiens värsta brott att indoktrinera små barn innan de är stora nog för kritiskt tänkande. Det är så otroligt fegt!

  Jag tror starkt på att den här förflyttningen som skett mot extremism och religiositet har skett för att feminismen inte har haft en motkraft, något som stått upp och balanserat bilden. Socialism vs Kapitalism, Alliansen vs Rödgröna, För och Emot abort osv osv. Jag tror att det nu är otroligt viktigt att vi står upp för våra känslor, att vi står upp och säger ”hit men inte längre”, ”jämlikt, men inte amazonia”. Just därför vill jag inte enas med feminismen om ens deras termer och ord. Jag vågar just nu inte ge dem ens ett halvt rätt för då hugger de hela handen.

  Det här betyder ju dock inte att vi, du och jag, inte delar målbild och vision. Utan bara synen på vägen dit. Vilket säkert i sin tur färgas av våra kön och vår relativa utsatthet för olika delar av debatten.

 2. ”Just därför vill jag inte enas med feminismen om ens deras termer och ord. Jag vågar just nu inte ge dem ens ett halvt rätt för då hugger de hela handen.”

  Jag tror det är lättare vi avvaktar denna diskussion till efter jag skrivit om könsroller. Jag upplever nämligen inte att jag kommer ge dom ”halvt rätt”.:)

  Det här betyder ju dock inte att vi, du och jag, inte delar målbild och vision. Utan bara synen på vägen dit.
  Jag tycker inte det här är någon nackdel, faktiskt tvärtom. Jag anser att vi delar målbild och vision, det är liksom det viktiga.
  Om vi sen inom jämställdismen väljer lite olika vägar(vilket motsvarar sätt att kommunicera frågorna) som dom personer vi är, är bara bra. För då når vi fram till fler individer med vårt budskap. Någon kommer förstå ”ditt språk”, någon annan ”mitt språk” och hoppa på våra olika vägar som leder mot samma mål.
  Spelar det någon roll vilken väg vi går, så länge vi når mål?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: