Just another WordPress.com site

En helt vanlig dag

Mannen i mitt liv har dragit fram spisen. Liggandes på alla fyra fixar han med borrmaskin i hand.

Eftersom spisen är framdragen tar jag tillfället i akt att skrubba… när jag ändå är igång och mannen inte är klar så åker även fläkten och diskmaskin på en grovrengöring..
Mannen svär från sin krypande ställning, något fungerade visst inte som han ville.

Mannen kör och handlar mat, efter att ha satt tillbaka spisen på plats. Jag sätter på en kanna kaffe.
Jag springer över golven med dammsugaren.

Vi dricker kaffe ihop, spelar lite spel.. njuter av semester och tiden tillsammans.
Nu ägnar mannen tiden åt sin hobby och jag surfar.
I detta nutidsfeministiska Sverige är denna uppdelning av hemmets göromål som är vårt liv, inte godkänt. Fett underkänt får vi, minsann!
Men vet ni vad? Jag är inte uppfostrad i könsrollsocialisering som manade till ”kvinnogöre”, tvärtom formades jag av en tid av ”kvinnor kan (teknik)” och ”go girl!”.
Trots den könssocialiseringen så trivs jag så här.. Jag vill inte ha hans borrmaskin, så det så!:P

Jag är säker på att andelen kvinnor som vill som jag i hemmets lugna vrå är tillräckligt stor för att gott och väl förklara könssegregeringen i hemarbetet.
(Jag är övertygad om att denna ökat igen om vi inte många upplevt nutidsfeminismens 50/50-är-det-bästa som en snara om halsen)
Jag är helt säker på att får vi följa vårt eget hjärta, som individer, mår vi bäst.

I kapitlet ”upplevd konflIkt mellan arbete och famIljelIv I svenska tvåförsörjarfamIljer”(länk)

resonerar Linda Lane & Margareta Bäck-WikLund  om den ökade stressen tvåförsörjarfamiljer upplever.
Lösningen: Mera jämställdhet!(ala nutidsfeministismens skumma 50/50-definition på jämställdhet då)
Det man inte för ett ögonblick funderar på är att för bara några generationser sen kunde man leva på en lön. Hur hade dessa familjer valt att göra/fördela arbetet om det inte var av nöden att ha två arbeten när man har småbarn?!

Det jag skulle önska var att vi såg över våra statsfinanser. Vi har en sjuklig dyrkan av studier, vi skulle kunna spara massor av vår statskassa genom att bota denna samhällssjuka tex.:
* Återinför lärlingsplatser. Studier till teoretiska jobb, inte till praktiska!
* utbildning efter vad yrket behöver (Nej, man behöver inte högskola för att ta hand om barn. Icke! Man behöver vara ämnad för uppdraget, det är en medfödd förmåga som vissa individer har mängder av.)
Vidare bör vi fundera över andelen studieplatser i förhållande till marknadens behov. Och ska vi verkligen betala konst med skattemedel? Antingen finns det en efterfrågan och då kan man leva på den, annars får man leva på något annat.
Istället för att subventionera förskola, ge skatteavdrag till småbarnsföräldrar motsvarande kostnaden, så kan dom välja hur dom vill deras barn ska växa upp.
Och snacka inte om de summor som läggs på uppnå denna ”tvångs-jämställdhet”.

Om vi punkt, för punkt, såg över våra kostnader, skulle vi få ihop en slant till våra småbarnsföräldrar.. ett vårdnadsbidrag(pensionsgrundande)… som ger föräldrarna möjlighet att välja bort och slippa stressen Linda Lane & Margareta Bäck-WikLund kallar ”arbete-familj konflikt”. Skattetekniska lösningar som ger möjlighet att välja, utan att den ”hemarbetande”(om man så väljer alltså) riskera ekonomisk bankrutt längre fram.
Jag vågar lova att jag ska äta upp min hatt om det inte hade medfört en minskad kostnad för sjukskrivning/sjukbidrag om vi som samhälle gjort så här…. upplevd stress av denna typ är hälofarligt, på allvar!

Men vad är Linda Lane & Margareta Bäck-WikLund lösning på det hela? Jo, mera påtvingad ”jämställdhet”(a la feminister då)! För vad gör väl det för Linda Lane & Margareta Bäck-WikLund att ”(j)ämställdheten har ett pris, javisst har den det”.

Det är ju någon annan som betalar priset!

Annonser

Kommentarer till: "Någon annan betalar priset." (12)

 1. Högskoleutbildning gör att arbetslöshetssiffrorna sjunker, genusakademiker får dessutom mer jobb då jämställdhets, förlåt genusvetenskapligt material smygs in på en hel massa utbildningar. Dubbelarbetande småbarnsföräldrar innebär barn på dagis vilket ger politiker större makt (föräldrars makt över barnen minskar, statens makt ökar, det behöver förstås inte alltid vara av ondo, men allt som ger staten, dvs politikerna större makt på andras bekostnad gillar de förstås). Att kvinnor har avlönat arbete idag till skillnad från oavlönat förut ger också staten större makt samt att det håller ner lönerna att mängden tillgänglig arbetskraft ökar. Inte heller det behöver vara av ondo, men det är inte konstigt att politikerna gillar dagens feminism. Dagens feminism ger staten större makt över de enskilda människornas liv. Sånt tycker politiker om – men man vill gärna sälja in det som att det handlar om att man för kvinnors talan. Från det jag sett har man passerat den gränsen för flera årtionden sedan.

 2. Ninni och Matte Matik, ni är väldigt kloka människor med nykter syn på saker och ting! Synd bara att inte väldigt många fler insett det. Priset för synfelet får vi alla betala när våra barn växer upp med vriden syn på människan skapad av samhället.

 3. Till stor del håller jag med, men visst ser man stor skillnad på om barnomsorgspersonalen är högskoleutbildad eller inte. Det som förut var en förvaringsplats är numera en utbildning som gör barnen gott. Och då menar jag inte i form av nån genushjärntvätt, utan barnen lär sig matematik, naturkunskap och får systematisk träning i social kompetens redan från 3-4 års ålder.

  Sen är det svårt att försörja ett hushåll med 1 lön för att vi har helt andra krav på boende och teknisk standard idag än förr i tiden.

 4. ”Jag är helt säker på att får vi följa vårt eget hjärta, som individer, mår vi bäst.”

  Det tror jag också. Sen tror jag, å andra sidan, att vad våra egna hjärtan valt för väg åt oss hade kunnat vara väldigt annorlunda om vi bara växt upp i ett annat samhälle.

  ”Vidare bör vi fundera över andelen studieplatser i förhållande till marknadens behov.”

  Jag håller med, men av helt andra skäl än jag tror du gör.

  Idag har vi runt 8 % arbetslöshet (dvs det finns en massa folk som vill ha jobb). Trots det så misslyckas var tredje rekyrering (dvs för var tredje jobb som läggs ut så tillsätts ingen alls) på grund av att de inte kan hitta arbetskraft med rätt kompetens. Med andra ord så utbildar vi på tok för lite folk för marknadens behov.

 5. […] [Någon annan betalar priset.] […]

 6. Visst är det bra att det finns utbildning inom barnomsorgen, men att alla ska ha det är onödigt tycker jag. Man kan byta blöja utan 4 år på universitetet

 7. @ Bashflak och Matte Matik:
  Bashflak skrev:
  Till stor del håller jag med, men visst ser man stor skillnad på om barnomsorgspersonalen är högskoleutbildad eller inte.
  Gör man verkligen det? Bland mina arbetskamrater har jag jätteduktiga barnskötare och jag har mött riktigt dåliga förskollärare(ingen av dom jag jobbar med just nu dock). Jag anser personligheten är helt avgörande.
  Man blir inte bra förskolepersonal av att kunna skriva paper med högskolestandard. Det är slöseri med skattemedel och utslagning av för uppdraget lämpliga personer som inte har ”läshuvud”.
  Däremot menar jag inte att vi ska ha o-utbildad personal, vi ska ha en utbildning som är formad för uppdraget.

  Jag har alltså en bild av hur utbildningen borde se ut, vilket medför precis det Matte Matik är inne på ALLA behöver inte vara utbildade. Om ni vet hur lärlingssystemet såg ut för byggnadsarbetare förr, så är det lite av den modellen. Ska skriva ett inlägg där jag tydliggör mina tankar i frågan.

  Det som förut var en förvaringsplats är numera en utbildning som gör barnen gott.
  Att det har förändrats från en förvaring till en utbildning det håller jag med om och det är bra. Men gör förskola(oavsett förvaring eller utbildning) barnen gott eller är det vad vår maktelit vill vi ska tro/tycka? (Det är en retorisk fråga som jag också kommer ha med i inlägget jag utlovade ovan.)

  @ Übereil
  Jag håller med, men av helt andra skäl än jag tror du gör.
  Då trodde du fel, för det var just min poäng. Jag tycker det är hemskt med såna livsöden som du berättade om din bror. Hade han vetat vad han vet idag som 16-åring hade han troligen valt en annan väg, eller hur? Det är hemskt för hans del som individ och det är dyrt för oss alla. Det vet man inte som 16-åring, därför är det samhällets ansvar att matcha mängdens utbildningsplatser med de behovsprognoser man kan göra.

  Sen tror jag, å andra sidan, att vad våra egna hjärtan valt för väg åt oss hade kunnat vara väldigt annorlunda om vi bara växt upp i ett annat samhälle.
  Här är vi överens, fast säkert lika oense.;)

  Sen jag var ung har samhället stått och puschat hårt på kvinnor att göra traditionellt manliga val. Det är det som är ”det bra” och har varit minst 30 år. Det trycket påverkar. Så låt oss sluta socialisera flickor som vi gör med konstant feministiskt tryck och dom kommer välja efter sitt hjärta i större utsträckning. Troligen får vi då snart se kulmen på den sjukskrivningsutveckling vi har bland kvinnor.

 8. Skönt att Ninitokan är tillbaka 🙂

  Instämmer – låt folk bestämma själva!
  Politikerna gör allra bäst att hålla fingrarna borta…

  För övrigt så håller jag med Matte Matik:
  Det går alldeles utmärkt att byta blöja utan 4 år på universitetet…

 9. OT:

  De räddade sina flickvänner från Batmanmördaren

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15162337.ab

  Det var väldigt sexistisk gjort av de, var det inte? Ur ett feministisk perspektiv så kanske det var lika bra att de dog?

 10. Anders Senior sa:

  ”Att kvinnor har avlönat arbete idag till skillnad från oavlönat förut ger också staten större makt samt att det håller ner lönerna att mängden tillgänglig arbetskraft ökar”

  Jag skulle vilja göra ett tillägg i detta för övrigt korrekta och bra citat från Matte Matik.

  Denna formulering skulle nog ge ytterligare nyanserad bild:

  ”Att kvinnor har beskattat arbete idag till skillnad från obeskattat förut ger också staten större makt samt att det håller ner lönerna att mängden tillgänglig arbetskraft ökar”

  Där har du den springande punkten, det handlar inte bara om makten, utan även om skatter till den allt mer kostsamma offentliga sektorn.

  Så här ser det ut i statens ögon: Oavlönat=obeskattat=svartjobb!

 11. Visst är det så. Förstår inte att folk kan vara så naiva att man sväljer propaganda från makteliten.

 12. Inom mitt yrke har jag sprungit på mängder med högskoleutbildade människor fast tyvärr har de flesta av dom enbart kunskap på pappret, det är något som irriterar mig jävligt mycket.
  Det har gått inflation i papperskunskap och myckat av faktisk kunskap har gått förlorad, ingen bryr sig om vad någon kan utan bara vad som står på ett papper

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: