Just another WordPress.com site

Del 2; Kollektivism

I det sociala spelet inom gruppen kvinnor ingår en likriktning, som saknar motsvarighet (i omfattning) bland män. Hos både män och kvinnor ger ”grova könsnormsbrott”(tex. man i klänning) social bestraffning, vars syfte är att få individerna att hålla sig inom normens spelregler. Utöver dessa grova normbrott så finns det en strävan att man ska hålla sig i mittelfåran, där kvinnor som avviker från mitten med sociala straffmetoder piskas till ”det rätta”/”vara lagom”.

Problemet är att denna sociala bestraffningen för  dessa ”mindre grova normbrott” görs på ett subtilt sätt som går rakt förbi vårt medvetande och når oss på ett känslomässigt plan i vårt undermedvetna intellekt. Det är det som gör att kvinnor/feminister ofta talar om ”strukturer” med ord som ”det känns”, ”jag upplever”, ”vi kvinnor”, menar jag.

Låt oss utgå till ett konkret ex, städning. Jag väljer att ta avstamp i en kommentar som ringar in problembilden otroligt bra. Signaturen Nova skriver:

”Jag hatar hemarbete, men alla mina väninnor har så extremt fiffat hemma, så vad gör man? ”

Jag vill här göra en liten reservation här. Det är möjligt att det är annorlunda för just Nova. Det är ett socialt fenomen jag vill försöka belysa, hur det är för just privatpersonen bakom signaturen Nova vet jag naturligtvis inget om.

Nova upplever att hon behöver leva upp till väninnornas ”rätt”, istället för att själv göra det som är rätt för henne som individ. Som jag tidigare nämnde så når den sociala bestraffningen Novas undermedvetna tänkande där även kunskap/minnen om vad det innebär att låta bli finns lagrade. Med en enda vass blick skulle budskapet ”värdelös kvinna” förmedlas till henne om hon inte lever upp till det ”rätta”. Just att detta sker i våra undermedvetna del av hjärnan gör att Nova står utan verktyg att hantera situationen med.

Signaturen Sara beskriver denna sociala bestraffnings-blick mycket träffande så här:

Det finns även “kvinnliga blickar” gentemot andra kvinnor. Blickar som kan döda!
Blickar som bedömer konkurrensen, skönheten, sexigheten, intelligensen. Eller bara avfärdar som noll och intet värd. Bara välj.
Om det varit på Aftonbladets förstasida så hade det förmodligen stått “Dödsblicken” :)

I nästa steg, när kvinnan blir sammanboende, så heter det att man ska ”dela lika på hemarbetet”. Då blir trycket att ”vara som andra kvinnor” en belastning att dela för paret.

  • Vem är det som vanligen bestämmer i hemmet om vad som är ”rätt” nivå på städning ska uppnås?
  • Vem är det som avgör när det ”behöver” renoveras? När man ”behöver” en ny bokhylla?
  •  Är det något paret diskuterar fram och tar ett gemensamt beslut i, eller finns där en könsmaktfaktor i hemmet?

Jag upplever det senare, att ”hemmet & barnen” är kvinnans maktsfär. Att det fortfarande är så, år 2012, beror ofta inte på att männen ”inte vill ta ansvar” som feminister ofta framhäver. Istället för förklaringsmetoder som grundar sig i könsmaktordning, så bör vi(som samhället) se till kollektivism och social bestraffning samt biologiska faktorer.

Frågorna som borde lyftas upp istället för feministiska ideologiska ställningstaganden ”dela lika på arbetet” är, tycker jag:

  • Hur får vi kvinnor att välja själv utan att inte bry sig på vad väninnorna gör och inte gör? Utan att såras av den sociala bestraffningen?
    ( en senare del i denna serie kommer behandla just denna fråga)
  • Naturligtvis är det ett helt okej val att välja att följa ”det rätta” för att sträva efter att väninnornas beundran/acceptans. Men är det då mannens sak att göra hälften av arbetet för att kvinnan gör det valet?
  • Är män nöjda med ”hem/barn-makt-situationen” och håller med om att ”denna städ-nivå”(eller liknande) bör upprätthållas eller om det ett förtryck av individer vars könsroll innehåller att man inte klagar?

Den här likriktningen är inget unikt för Nova eller städning. Vi har regler i vår könsnorm för allt och kollektivismen/likriktningen som råder i kvinnliga sociala sammanhang innebär att att mer eller mindre varje avvikelse från ”det rätta” medför social bestraffning. Social bestraffning är en metod som är effektiv då vi biologiskt är flockdjur och därför undviker saker som hotar vår position i flocken.

Kollektiv bestraffning – olika men lika

Det här ger bojor åt varje kvinna oavsett var hon befinner sig i livet och i samhället. Hur mycket en enskild kvinna påverkas av denna likriktning är helt individuellt beroende på personliga egenskaper som tex. hur mycket ”skinn på näsan” individen har.

Isabella “Blondinbella” Löwengrip beskriver hennes upplevelse av fenomenet så här:

”Jag har aldrig upplevt arbetslivet som tufft för att jag är en kvinna, men det gäller endast när jag har träffat män. Männen tycker generellt att det är coolt att en ung tjej som jag vågar satsa allt på det jag tror på. Attityden från kvinnor har däremot varit annorlunda. I stället för framgångsrik är jag en blåst blond tjej som tror att jag är något.”

Mycket försåtligt i Isabellas fall, så kopplar hon detta till avundsjuka. Det handlar inte om avundsjuka, du är långt utanför mittfåran Isabella. Fy dig!; D
Tror attan att du piskas hårt av kvinnorna.

Varför är det inte avundsjuka? Varför är jag så säker?
Hanteringen är identisk[1] oavsett på vilket sätt man avviker från mittfåran!

Här handlar det om att frivillig barnlöshet[2], varför skulle man vara avundsjuk på det valet? Det är ju ett val varje kvinna lätt kan göra.

Det är kvinnor som könsrollsväktare för kvinnor!

——

[1] Den är identisk om ”brottet” är lika ”grovt”. Straffets hårdhet är liksom med det juridiska straff hårdare ju ”grövre” brott. Dessa båda kvinnors normbrott är lika grovt även om de är i var sin riktning.
Bestraffningen kan även göras på några olika sätt från blick hela vägen till verbala kränkningar och tom hot.

[2] Mrs G säger inte i sitt inlägg att det är kvinnor som uttrycker orden som sårar. Jag har dock mött fler kvinnor i samma situation och andra situationer. Det ”normala” är att det är kvinnor, det är så kollektivismen fungerar, individualismen gör det inte. Jag utgår från att det är så även i detta fall.

Kommentarer till: "Men Are from Mars, Women Are from Venus. Del 2" (12)

  1. Hej Mariel!
    Jag såg din kommentar hos Pelle Billing. Jag ville inte svara på den där för att vi kommer så långt OT då.

    Det är inte så att jag menar att det är guld och gröna skogar allt på ”männens sida”. Det är verkligen just bara olika. Och just att det är olika ger så många missförstånd i onödan eftersom man tolkar saker utifrån sin egen förförståelse.
    Det blir liksom fel om man tolkar män & männens situation med förförståelse från vårt sociala spel(och tvärtom).

    Nästa del handlar om männens motsvarighet. Delen där efter tänket jag jämföra dom. För och nackdelar, hur vi projicerar och varför det blir det fel..

    Jag tror nämligen att vi alla (män, kvinnor.. var för sig och inom relationer och tom barnen) har mycket att vinna på om vi får förståelse för just detta.

  2. Jätteintressant! Jag tror det ligger något i det du skriver. När jag ska skriva saker i min blogg tex. så tänker jag mer på vad mina tjejkompisar ska säga om innehållet, än några andra. Killkompisar antingen bara håller med eller inte håller med. Men tjejkompisar… de värderar.

  3. jo jag kom på en sak förresten. När jag tänkte på exemplet med mina personer i närheten som är män och som betett sig sådär som du beskriver, med dolkar… det jag kom på var 1. dem är personer som jag ser som ”undantag”. har aldrig stött på killar tidigare som betett sig så! och 2. Det är inte riktigt de där ”blickarna” eller så. men i övrigt väldigt liknande, med pikar, med att de inte vill att man ska avvika osv. och bara ”menar väl”.

    Håller med om att det var OT 🙂 Men skriv i min blogg eller något ifall du kanske vill fortsätta eventuella OT-trådar här i ditt forum 🙂

  4. Tack Siiri:D

    Nästa är svår dock. Det är mycket lättare att beskriva ”sin egen trädgård” än ”grannens trädgård”. Så ni får ha lite tålamod med att detta tar tid att skapa:)

  5. Mycket bra två senaste inlägg! Ska bli intressant att läsa fortsättningen!

  6. ninni,

    Tycker du betonar en del intressanta perspektiv. Jag brukar betona att kvinnorörelsen är driven av starkare attraktion än män, vilket är den primitiva förklaringen till det mesta.

    Faktum är att även skillnaden i den sociala bestraffning du talar om här kan förklaras av kvinnors starkare attraktion. Kvinnor vill vara närmare varandra än män för att de attraherar mer (egentligen ”förklarar jag A med A här”, eller definierar attraktion).

    Att vara nära och att vara lik är förmodligen närbesläktade känslor av logiska skäl, inte helt separerade i någon mening, de kan också samaktiveras av andra skäl. Vi söker oss till likhet (observerat), om man är attraktiv på ett sätt med ett avvikande blir det emotionellt motstridigt, och jobbigt samt mindre fint. Dessutom söker vi likna det vi vill närma oss. Om detta avviker gillar vi det heller inte då vi inte når målet lika väl. Starkare missnöjen pga starkare ”parallell” attraktion, kan ge starkare bestraffningar och därmed den mindre variationen.

    Jag upplever att kvinnor tenderar att mycket mer ta över sina vänners åsikter t ex, särskilt om någon av dem är ”stark”, plötsligt har alla hennes åsikter och känner, rent av säger sig fungera som henne emotionellt. De ska ses som väldigt lika helt enkelt och det brukar finnas någon starke avgör vad som är rätt känslor för något. Det är nästan lite obehagligt.

    Den som avviker som kvinna går alltså emot en starkare attraktionsvilja än en man som avviker, det var ändå okej att inte vara så nära mannen känner/beter sig omgivningen. Kvinnan som avviker blir pga attraktionen mer bannad.

    Det kan vara så att pga kvinnor bannas för avvikelse vilket emotionellt tolkas som avstånd så bannas de hårdare även för nya kanske smarta ideer som avviketer från det tidigare (Varsågod feminister). Men det kan också vara medfödda tendenser för att passa in i detta och vara skyddade i grupp som gör att de har färre sådana (samt även färre negativt utstickande).

  7. Kanske är svenska män undantag. Jag har läst om gott om studier som visar på när män värnar könsrollerna de också, i just arbetslivet. Studier om hur kvinnor har svårare att bli tagna på allvar av sina manliga kollegor om de ger sig in i mansdominerade fält. Hur de utestängs med kvinnoförnedrande jargong och genom att de närmast inte får vara med på vissa viktiga tillställningar (dock gäller det sistnämnda mest toppen på affärsvärlden, så det kanske inte är ett så allomfattande exempel). Samt studier som visar på att auktoritära kvinnor ses ner på i betydligt större utsträckning än auktoritära män, av både män och kvinnor.

    Men som sagt, Sverige kanske är ett undantag (ja, eller så är det kanske USA/Storbrittanien som är det).

    (Och tur att jag hade sinnesnärvaro nog att gå tillbaks och kopiera min kommentar när wordpress tvingade mig att logga in för att posta kommentaren.)

  8. Har du någon specifik studie jag kan kolla på?

  9. Läs Delusions of Gender – där tas de flesta av de studier jag tänkte på upp. Den tar även, bland mycket annat, upp foskning på testosteron under fosterstadiet och forskning på testosteron i råttor (jag vet att du nämnt båda i olika kommentarer på Hannahs blogg).

  10. Du kan få en länk också så du inte tar fel på bok: http://www.amazon.co.uk/Delusions-Gender-Science-Behind-Differences/dp/184831163X

    (Ödmjuk undertitel, när jag tänker på det. ”The REAL science behind gender differences!”)

    Det vore för övrigt intressant att se vad du, som ju inte redan innan håller med bokens utgångspunkt, har att säga om den.

  11. […] Problemet är att denna sociala bestraffningen för  dessa ”mindre grova normbrott” görs på ett subtilt sätt som går rakt förbi vårt medvetande och når oss på ett känslomässigt plan i vårt undermedvetna intellekt. Det är det som gör att kvinnor/feminister ofta talar om ”strukturer” med ord som ”det känns”, “jag upplever”, “vi kvinnor”, menar jag. [källa – läs resten!] […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: