Just another WordPress.com site

Del 1: Feminismens skevhet

Detta är ett inlägg i tre delar som kommer komma efter hand.
Del 1: Feminismens skevhet
Del 2: Var och varför gick det snett
Del 3: Vägen mot jämställdhet, Hur ska vi göra istället?

Ur en debatt med feminist:
”Feminism handlar just om att vi ska slippa tvingas in i könsroller, att det ska sakna betydelse om vi är män, kvinnor, transgender, intergender, annat. Men där är vi inte idag.”

Så långt är jag helt ense med denna individ i allt utom att hen tror att det är vad feminismen gör. Det är just detta med könsroller som gör att jag är jämställdist. Jag tycker det där är viktigt, riktigt viktigt.

Vi går isär i hens nästa mening:
”Beröm din son nästa gång med att han gjort nåt som ”en hel kvinna”, eller att han verkligen visat sig ha fitta när han gjort något modigt. I jämställdhetens namn…”

Vi vet alla att de hen syftar på den manliga könsrollen ”macho”. Det är därför vi har uttryck som ”som en hel karl” eller ”hen har för lite kuk”.
Jag kan den, jag ser den väldigt tydligt och den är ett stort problem.

Som jämställdist säger man samma sak så här:
”Varför ska min son behöva bära bördan att ”vara en hel karl”? Varför ska min son behöva ”visa att han har kuk” och vara modig?”[1]

Vad är det som skiljer på dessa två uttalanden, som i sin grund båda vänder sig lika kritiskt mot könsrollen ”macho”?
Det retoriska utspelet där man(läs feminister) spelar på offerrollen och sänder ut signaler ”stackars kvinnor”/”hemska män” saknas i den senare.

Det är en helt avgörande skillnad mellan feminism och jämställdism.
Det här är viktigt!
Varför detta är viktigt hoppas jag besvaras av nedanstående liknelse.

Hur många gånger behöver man berätta[2] för någon att hen är ful för att hen ska ta till sig ”ful” som sin lott i livet?!

För er som minns hur det var på 80-talet:
Hur upplever du den könsrollen som är din förändrats sen dess?
Kan du se samband mellan feminismens retoriska utspel och din könsrolls utveckling?

——-

[1]Det betyder inte att jag ”bara ser mäns elände”.  Skillnaden är att jag  _inte_  använder det ena könets könsroll som vapen mot det andra könet. Jag kan göra precis likadant med kvinnors könsroll. Här nedan ser ni ett ex. där jag använder mig av den del av kvinnans könsroll som är ”madonnan” dvs. ”en riktig/bra kvinna har bara sex när hon är kär.”

”Varför ska en kvinna kallas hora/slampa om hon väljer att ha massor sex(partners) för hon vill? Varför ska ‘kärlek&sex-hör ihop’ begränsa kvinnors sexuella val?”

Som ni kanske ser så saknar denna helt signalen att ”män är kåtbockar”/”Män är djur”

[2] Direkt eller indirekt med hjälp av subtila signaler

Kommentarer till: "Del 1: Feminismens skevhet" (2)

 1. Erik jämställdhet sa:

  Ninni, jag undrar varför del tre blev struken? Ingen press eller så men kommer det mer här på bloggen? Jag tycker att dina tankar är super intressanta.

 2. Hej och välkommen Erik!

  Ninni, jag undrar varför del tre blev struken?
  Jag har liksom ”en viss färdig information” i ämnet som finns i huvudet, mer eller mindre färdigt att leverera. Jag kände att punkt tre kommer göra sig bättre när ”allt det andra” är sagt. Därför flyttade jag den i min inre planering:)

  ”Ingen press eller så men”
  Måste bara kommentera din formulering här. Ovanligt att se en formulering så trevlig och artig. Där vann du plus-poäng;D

  kommer det mer här på bloggen?

  Japp, det gör det. Av privata orsaker kommer det dröja ett tag. Som mitt privatliv ser ut just nu, så räknar jag med att de saker som är orsaken till att bloggen ligger nere blir avklarade till slutet av feb. Det kan dock ta lite längre tid, kortare betvivlar jag. Så räkna med att det kommer mer under mars-april. Nästa serie kommer handla om könssocialisering, könsroller kopplat till biologiska skillnader samt hur nutidsfeminismen tvingar vår könssocialisering i en riktning som är mycket olycklig och ohälsosam ur så väl individuellt som samhällsperspektiv.

  Jag tycker att dina tankar är super intressanta.

  Kul. Tack:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: